Fyra såser till sashimi

Vi har samlat fyra spännande såser och dippar som passar perfekt till sashimi.

SE_Salma_0513_0118
SE_Salma_0513_0123
SE_Salma_0513_0135
SE_Salma_0513_0149

Klassisk servering

SE_Salma_0513_0118

Du behöver:
SALMA skuren i tunna skivor
Sojasås i en skål
Wasabi, färdig på tub
Gari på burk

Gör så här:
Wasabi är en släkting till pepparroten. Vi har valt att använda oss av wasabi på tub då det är svårt att få tag på färsk. Blanda önskad mängd wasbi med sojasås, tänk på att wasabin är stark. Doppa SALMA skivorna i blandningen innan du äter dom och varva med att äta den inlagda ingefäran som friskar upp smaken i munnen.

Sojadipp

SE_Salma_0513_0123

Du behöver:
SALMA skuren i tunna skivor
3 msk sojasås
1 msk vatten
Ca. 3 msk risvinäger
Ca. 1 msk brunsocker
Ca. ½ tsk sesamolja,
1 msk finhackad färsk ingefära
Lite sesamfrön som är rostade i torr panna

Gör så här:
Blanda alla ingredienser tills att sockret är upplöst. Servera i en liten skål bredvid den skivade rå fisken. Självklart kan man variera dippen med lite färsk hackad chili, vårlök eller gräslök. Såsen kan stå minst en vecka i kylskåpet.

Ljus citrussås

SE_Salma_0513_0135

Du behöver:
SALMA skuren i tunna skivor
Saften från 1 grapefrukt
Saft från 1 lime
2 msk socker
1 tsk finhackad färsk röd chili
1 tsk finhackad färsk ingefära
½ finhackat plommon
Några droppar sesamolja
Smaksätt med lite salt (eller för de våghalsade, lite asiatisk fisksås)

Gör så här:
Blanda sockret med citronsaften tills att det lösts upp. Blanda sedan i resterande ingredienser. Smaka av med socker och salt. Skall såsen stå över natten kan du vänta med att lägga i plommon så undviker du att bitarna blir bruna.

Lime- & koriandersås

SE_Salma_0513_0149

Du behöver:

SALMA skuren i tunna skivor
1 knippe färsk kordiander
1 lime
1-2 tsk risvinäger
2 msk socker
2 msk vatten
2-3 msk saltade jordnötter

Gör så här:
Plocka och hacka korianderbladen med en vass kniv. Blanda socker med vatten tills att sockret löst upp sig. Pressa ut saften från limen. Tillsätt limesaft, vinäger och koriander till sockerlösningen. Servera SALMA-laxen med koriandersåsen och hackade jordnötter.