Sockersotad Salmalax

med brynt sojahollandaise, grillad sparris och mandel

Recept av Jennie Walldén som driver restaurangen Namu och är känd från Sveriges Mästerkock 2013.

http://www.salmalax.se/content/uploads/sites/2/2016/02/bbbbbbb-144x144.png
Skärmavbild 2016-02-15 kl. 11.22.38

Ingredienser för 4 port

  • 700 g Sockersotad Salmalax
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 300 g smör
  • 3 äggulor
  • 1 msk japansk soja, typ Kikkoman
  • 1 msk sherryvinäger
  • 500 g färsk grön sparris
  • 250 g salladslök
  • 1 dl mandel
  • Salt & nymald svartpeppar
  • Någon matsked olivolja
  • Krasse att garnera med
  • Nykokt potatis till servering

Gör så här:

  1. Dela laxen i 4 lika stora bitar. salta, sockra och peppra.
  2. Rosta mandeln i torr panna. Låt svalna något och grovhacka.
  3. Bryn smöret i kastrull tills att det är hasselnötsbrunt och doftar kola. Häll över i annat kärl så bryningen avstannar. Låt svalna något.
  4. Lägg äggulor och häll sherryvinäger samt soja i en kastrull på låg medelvärme. Vispa till en fluffig smet. Dra av från plattan. Droppa sedan i smöret, lite i taget och under konstant vispning till en fluffig och fast sås.
  5. Pensla sparrisen med lite olja och grilla på grilljärn i ca 5-6 minuter.
  6. Stek laxen på hög värme tills att den blivit sotad, ca 1-2 minuter per sida.
  7. Lägg sparris och lax på tallrikarna, häll på den brynta hollandaisen och strö över mandeln. Garnera med lite krasse och servera med den nykokta potatisen.