Salmasashimi

med ponzuemulsion och rädis- & gurksallad

Recept av Jennie Walldén som driver restaurangen Namu och är känd från Sveriges Mästerkock 2013.

https://www.salmalax.se/content/uploads/sites/2/2016/02/bbbbbbb-144x144.png
Skärmavbild 2016-03-10 kl. 11.18.19

Ingredienser för 4-6 port

  • 400 g Salmalax
  • 1 äggula
  • 3 dl neutral matolja, tex raps
  • 1 msk ljus soja, typ Kikkoman
  • 1/2 msk riven ingefära
  • 1/2 msk pressad apelsinsaft
  • 1 knivsudd finrivet apelsinskal
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk honung
  • 1 knippe rädisor
  • 1/2 gurka
  • 1/2 msk strösocker
  • 2 tsk svarta sesamfrön
  • salt
  • 1 knippe vattenkrasse, krasse eller gräslök för dekoration

Gör så här:

  1. Vispa äggula med 1/2 msk risvinäger. Droppa ner oljan under fortsatt vispning till en fast emulsion. Använd 1/2 dl majonnäs, spara resten till något annat gott. Blanda ner soja, ingefära, apelsinsaft, apelsinskal, 1/2 msk risvinäger och honung. Lägg i varsin dippskål.
  2. Skiva rädisor tunt med mandolin. Hyvla gurkan i tunna skivor på längden, med mandolin eller potatisskalare. Ta inte med de mjuka kärnorna. Blanda 1 msk risvinäger med strösocker och rör tills sockret löst sig. Häll över rädisorna och gurkan och vänd runt. Smaka av med salt.
  3. Skiva laxen i ca 1/2 cm tunna skivor. Lägg upp vackert på 4-6 tallrikar, tillsammans med rädis- och gurksalladen. Strö sesamfrön över salladen och garnera med vattenkrasse, krasse eller gräslök. Servera med ponzuemulsion.