Gravad SALMA med gurksallad och senapsås

Recept av Fredrik Eriksson

dillgravad_fredrikeriksson

Ingredienser för 4 port

  • Lax
  • 500 gr SALMA
  • 2 msk salt
  • 2,5 msk socker
  • 1 tsk vitpeppar grovkrossad
  • 1 knippe dill
  • Mörk senapsås
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 2 msk farinsocker
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk grov dijonsenap
  • 2 msk HP Sauce
  • 2 msk solrosolja
  • Gurksallad med citron
  • 1/2 gurka
  • 1/2 citron, finrivet skal
  • 1 dl crème fraiche
  • flingsalt

Gör så här:

Dillgravad SALMA

  1. Blanda socker, salt och vitpeppar, finhacka dillstjälkarna och spara de fina dillkronorna. Gnid in laxen med blandningen, slå in den i plastfolie och låt det grava över natten.

Mörk senapsås

  1. Rör ut farinsockret i vinäger, tillsätt senapen och HP-såsen. Vispa ner oljan och låt såsen dra, helst över natten. Skrapa bort överblivna kryddor och dillhacket från laxen. Pensla laxen med lite senapssås. Finhacka dillkronorna och rulla laxen i det.

Gurksallad med citron

  1. Skala och kärna ur gurkan, tärna den fint. Vispa crème fraichen tills den blir tjock och krämig. Tillsätt citronskalet, lite salt och nymald svartpeppar, vänd ner gurkan.

SERVERING

  1. Skär laxen i tunna skivor och servera med gurksalladen droppa över senapssås.