Gravad SALMA med gurksallad och senapsås
Recept av Fredrik Eriksson

Ingredienser för 4 port
- Lax
- 500 gr SALMA
- 2 msk salt
- 2,5 msk socker
- 1 tsk vitpeppar grovkrossad
- 1 knippe dill
- Mörk senapsås
- 1 tsk rödvinsvinäger
- 2 msk farinsocker
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk grov dijonsenap
- 2 msk HP Sauce
- 2 msk solrosolja
- Gurksallad med citron
- 1/2 gurka
- 1/2 citron, finrivet skal
- 1 dl crème fraiche
- flingsalt
Gör så här:
Dillgravad SALMA
- Blanda socker, salt och vitpeppar, finhacka dillstjälkarna och spara de fina dillkronorna. Gnid in laxen med blandningen, slå in den i plastfolie och låt det grava över natten.
Mörk senapsås
- Rör ut farinsockret i vinäger, tillsätt senapen och HP-såsen. Vispa ner oljan och låt såsen dra, helst över natten. Skrapa bort överblivna kryddor och dillhacket från laxen. Pensla laxen med lite senapssås. Finhacka dillkronorna och rulla laxen i det.
Gurksallad med citron
- Skala och kärna ur gurkan, tärna den fint. Vispa crème fraichen tills den blir tjock och krämig. Tillsätt citronskalet, lite salt och nymald svartpeppar, vänd ner gurkan.
SERVERING
- Skär laxen i tunna skivor och servera med gurksalladen droppa över senapssås.