Hur man steker SALMA

Stektiden varierar eftersom fiskens tjocklek också varierar, så kontrollera sidan på fisken och se till att den inte blir helt genomstekt. Värmen fortsätter nämligen att tränga in i fisken när du har tagit av den från plattan.

Kom ihåg att SALMAn ska hålla rumstemperatur före stekningen för då blir stekningen jämnare.

Tillvägagångssätt

  • 1.

    Skär fisken i ca 100 g stora bitar (backloin) eller 150 g stora bitar (bellyloin). Stek på medelstark värme i en neutral olja.


  • 2.

    Backloin:
    Stek laxen med den ”runda” sidan nedåt mot pannan. Stek i 3 minuter innan du vänder laxen och stek i 1 minut på den andra sidan. Minnesregel här är 3/1. Låt filén vila i minst 2 minuter.

  • 3.

    Bellyloin:
    Stek först sidan med ”fettranden” nedåt. Stek laxen i 6 minuter, vänd den på andra sidan och stek i ytterligare 2 minuter. Låt filén vila i minst 2 minuter. Minnesregeln här är 6/2.

  • 4.

    SALMA ska ha en rosa kärna i mitten när den är färdigstekt.