Stektiden varierar eftersom fiskens tjocklek också varierar, så kontrollera sidan på fisken och se till att den inte blir helt genomstekt. Värmen fortsätter nämligen att tränga in i fisken när du har tagit av den från plattan.
Kom ihåg att SALMAn ska hålla rumstemperatur före stekningen för då blir stekningen jämnare.
Skär fisken i ca 100 g stora bitar (backloin) eller 150 g stora bitar (bellyloin). Stek på medelstark värme i en neutral olja.
Backloin:
Stek laxen med den ”runda” sidan nedåt mot pannan. Stek i 3 minuter innan du vänder laxen och stek i 1 minut på den andra sidan. Minnesregel här är 3/1. Låt filén vila i minst 2 minuter.
Bellyloin:
Stek först sidan med ”fettranden” nedåt. Stek laxen i 6 minuter, vänd den på andra sidan och stek i ytterligare 2 minuter. Låt filén vila i minst 2 minuter. Minnesregeln här är 6/2.
SALMA ska ha en rosa kärna i mitten när den är färdigstekt.