Vietnamesiska sommarrullar med Salmalax

Recept av Jennie Walldén som driver restaurangen Namu och är känd från Sveriges Mästerkock 2013.

http://www.salmalax.se/content/uploads/sites/2/2016/02/bbbbbbb-144x144.png
Skärmavbild 2016-03-10 kl. 11.18.35

Ingredienser för 4 port

  • 400 g Salmalax
  • 16 stora vietnamesiska rispapper
  • 1/4 isbergssalladshuvud, riven i bitar
  • 150 g glasnudlar, kokta och avrunna
  • 1 näve färska böngroddar
  • 1 morot i tunna stavar
  • 1/2 liten gurka i tunna stavar
  • 4 salladslökar i tunna strimlor
  • 1 kruka koriander
  • 1 kruka thaibasilika
  • 1 kruka mynta
  • Hoisin- och jordnötsås
  • 1 dl hoisinsås
  • 1 dl finhackade jordnötter
  • några droppar limesaft
  • 1 msk vatten
  • Lime- och chilisås
  • 1 lime, pressad saft
  • 3 msk fisksås
  • 1 msk socker
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • saften av 1 msk riven ingefära
  • 1/2 röd chilifrukt

Gör så här:

  1. Börja med såserna. Blanda ihop ingredienserna i respektive sås. Ställ åt sidan.
  2. Ta fram en stor skål med kallt vatten. Doppa rispapprena i vattnet så att de blir fuktiga. Vänd en gång.
  3. Rulla en rulle i taget. Lägg rispappret på ett rent och slätt underlag. Lägg i, ca 5 cm från kanten emot dig några skivor lax, salladsblad, nudlar, böngroddar, morot, gurka, salladslök och till sist koriander, basilika och mynta. Rulla ett varv, vik sedan in sidorna och rulla klart. Lägg den färdiga rullen i en fuktig kökshanduk medan du gör klart de andra, se till så att de klara rullarna ej nuddar varandra.
  4. Servera rullarna med de båda såsern. Om man vill kan man låta var och en göra sina egna rullar.