Cashew- och limebakad lax av Suzanne Ribbing

Jag samlar på rätter som är löjligt snabba och enkla men smakar och ser imponerande ut. / Suzanne Ribbing, Chefredaktör ELLE Mat & Vin suzanne.ellematovin.se

https://www.salmalax.se/content/uploads/sites/2/2015/12/SuzanneBloggprofil-144x144.jpg
laxlunch-700x980

Ingredienser:

  • 1 SALMA
  • 1/2-1 dl cashewnötter (grovhackade)
  • 1/3 dl sweet chilisås
  • 1/2 lime, rivet skal
  • 2 dl couscous
  • 1/2 lime, saft + rivet skal
  • 1/2 röd chilifrukt
  • 2–3 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 1/2 mango ( går även med fryst)
  • 1 dl rucola
  • 1/2 dl hackad koriander
  • Sås:
  • 1 dl turkisk yoghurt (10 %)
  • 1 tsk honung
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Lägg cashewnötterna i en skål. Tillsätt sweet chilisås och rivet limeskal av en 1/2 lime. Blanda alltsammans tills det klibbar ihop.
  3. Lägg laxfilén i en ugnssäker form och fördela cashewröran jämnt över hela. Sätt in i ugnen och baka ca 20 min. Koka under tiden couscousen enligt anvisningen på förpackningen. Låt svalna.
  4. Riv skalet på 1/2 lime och pressa ur saften i en skål eller bunke. Hacka chilin fint och tillsätt den tillsammans med olivoljan. Blanda och smaka av med salt och peppar.
  5. Dela mangon i små bitar och lägg i skålen. Tillsätt rucola och hackad koriander. Blanda till sist ner den avsvalnade couscousen.
  6. Blanda ingredienserna till såsen och servera tillsammans med laxen och couscousen.

Tips

Passar utmärkt till en lyxig matlåda eller god vardagsmiddag!