Citronmarinerad SALMA med rostad grekisk sallad

Recept av Fredrik Eriksson

citronmarineradsalma_fredrikeriksson

Ingredienser för 4 port

  • 500 g SALMA
  • 1 citron
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt
  • Sallad
  • 3 små rödlökar
  • 1 ask cocktailtomater (250 g)
  • 1 msk olivolja
  • 2 kvistar färsk, repad timjan
  • 1 nypa socker
  • salt
  • 200 g fetaost
  • 2 skivor grekiskt lantbröd
  • 10 basilikablad
  • 1 ask ruccola
  • 150 g Kalamataoliver
  • svartpeppar
  • Servering
  • 1–2 msk olivolja
  • flingsalt
  • balsamicokräm

Gör så här:

Laxen

  1. Skär laxen i sockerbitsstora bitar och lägg dem i en bunke. riv skalet på citronen och vänd runt det med oliv- olja och flingsalt. Låt det stå och marinera en stund.

Sallad

  1. Sätt ugnen på 150°. Skala löken och skär den i klyf tor. Dela tomaterna. Lägg löken och tomaterna på en bak- plåtspappersklädd ugnsplåt och ringla över olivoljan. Strö över timjan, socker och salt. Rosta grönsakerna i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Smula fetaosten. Rosta brödet och bryt det i grova bitar, finstrimla även basilikan.

Servering

  1. Lägg upp bitar av SALMA, ruccola, rostad lök, tomater, fetaost och oliver på ett fat. Peppra ordentligt och fördela brödbitarna över salladen. Strö över basilikan. Ringla över olivoljan och avsluta med lite flingsalt. Droppa över några droppar balsamicokräm.