Färska vårrullar

2_Ferskvarrull

Ingredienser för 4 port

  • Vårrulle
  • 500–600 g SALMA
  • 24–30 stora, runda/kvadratiska rispapper (22–28 cm)
  • krispig sallad (t.ex. hjärtsallad, isbergssallad)
  • 1 gurka
  • 100 g färska böngroddar
  • 200 g risnudlar
  • 1 bunt salladslök
  • 1 bunt färsk pepparmynta/koriander
  • Vietnamesisk fisksås:
  • 1 stor citron
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2,5 msk socker
  • 1/2 dl fisksås
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 1 färsk chili
  • 1 morot (kan uteslutas)

Gör så här:

  1. Koka risnudlar enligt anvisningarna på förpackningen.Kyl ned.

Vårrulle

  1. Skär SALMA-laxeni mindre bitar (t.ex. 6x2x2 cm).
  2. Lägg rispapperet i ljummet vatten i en stor skål.Skaka sedan av vattnetoch lägg rispapperet på en skärbräda eller stor tallrik.Rispapperet är klart att användas inom 30 sekunder(bör användas inom några minuter, annars klibbar papperet fast).
  3. Lägg i lite nudlar, grönsaker, örter och SALMA-laxen i längdriktningen.Rulla ihop och dela i två rullar.

Fisksås

  1. Häll fisksås, citronsaft, vatten och socker i en skål.Rör tills sockret har lösts upp.
  2. Hyvla moroten i ca 4 cm långa längder.Skär sedan på längden i tunna strimlor, dvs.2x2x40 mm.
  3. Tillsätt slutligen färskpressad vitlök, finhackad chili och strimlade morötter.Smaksätt med socker och citronsaft.

Tips

Vårrullen bör serveras ganska snart, eftersom rispapper blir torra och sega om de får ligga för länge.Vårrullen doppas i fisksåsen vid bordet.