Glaserad påsklax med sparris, blancherade ärtor och puré av sellerirot karamelliserat i apelsin

Simen Vatne känd från Masterchef Norge 2020 har gjort ett recept till påsk i världsklass

https://www.salmalax.se/content/uploads/sites/2/2021/03/Profilbilde_salma-simen-vatne_v2-144x144.jpg
Glaserad påsklax

Detta behöver du till 4 portioner:

  • Ca. 800 g SALMA Loin
  • 600 sellerirot
  • 5 st apelsiner
  • 3 dl vispgrädde
  • 300 g ärtor
  • 20 st små sparrisar
  • 100 g smör
  • Salt och peppar

Så här gör du:

  1. Skala och skär selleriroten i bitar på ca 2x2 cm. Ha 50 g smör i en stekpanna som tål att stå i ugn. Bryn selleriroten i några minuter till den har fått en gyllene färg. Kläm ur saften från 3 apelsiner och låt apelsinsaften koka in i selleriroten. Tillsätt hälften av vispgrädden och sätt pannan i ugnen i 180 grader i ca 30 minuter. Titta till så att inte grädden bränner vid. Ta pannan ur ugnen och häll över selleriroten i en skål, få med alla smakerna från pannan. Tillsätt resten av grädden och gör en puré med en stavmixer.
  2. Skär laxen i 4 lika stora bitar, stek i stekpanna med smör och saften från 2 apelsiner i 2 minuter på varje sida (tillagningstiden varierar beroende på tjockleken på laxbitarna). Låt laxen ligga i pannan och svalna av, ta vara på vätskan som blir kvar och häll den över laxen när du serverar.
  3. Smält smör i en stekpanna och tillsätt lite vatten. Lägg i ärtor och sparris skuren i bitar. Blanchera i 3-4 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Tips

Servera gärna med en skiva apelsin i glaset vad smakar väl bättre än det på påsken?