Grillad lax med ugnsbakad sparris & varm vinägrett

grillad SALMA med ugnsbakad sparris

Ingredienser för 4 port

  • 600 g SALMA
  • 1 knippe sparris, vit eller grön
  • 1 dl olivolja
  • 1⁄2 dl vitvinsvinäger
  • 1 schalottenlök (eller 1⁄2 gul lök)
  • 1 msk dijonsenap (eller annan stark senap)
  • 2 skivor torkad skinka
  • ev. örter som t.ex. basilika, gräslök eller persilja
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Stek SALMA på hög värme i ca. 2 min. på varje sida. Laxen ska ha en rosa kärna i mitten när den är klar. Stektiden varierar beroende på hur stora bitarna är. Låt SALMA ligga i ca. 1 min. före servering.
  2. Skala sparrisen och lägg den i en ugnsfast form.
  3. Finhacka löken och blanda med olivolja, vinäger, senap och smaka av med salt och peppar. Häll vinägretten över sparrisen och täck över med tunna skivor torkad skinka. Baka i ugnen i 8–10 min. Ta ut formen och bryt de spröda skinkskivorna över sparrisen och strö ev. över lite örter efter eget önskemål.

Tips

När du ska steka/grilla SALMA är det viktigt att den är rumstempererad innan den läggs i stekpannan/på grillen för att få en jämn uppvärmning.