Grillad lax med ugnsbakad sparris & varm vinägrett

Ingredienser för 4 port
- 600 g SALMA
- 1 knippe sparris, vit eller grön
- 1 dl olivolja
- 1⁄2 dl vitvinsvinäger
- 1 schalottenlök (eller 1⁄2 gul lök)
- 1 msk dijonsenap (eller annan stark senap)
- 2 skivor torkad skinka
- ev. örter som t.ex. basilika, gräslök eller persilja
- salt och peppar
Gör så här:
- Stek SALMA på hög värme i ca. 2 min. på varje sida. Laxen ska ha en rosa kärna i mitten när den är klar. Stektiden varierar beroende på hur stora bitarna är. Låt SALMA ligga i ca. 1 min. före servering.
- Skala sparrisen och lägg den i en ugnsfast form.
- Finhacka löken och blanda med olivolja, vinäger, senap och smaka av med salt och peppar. Häll vinägretten över sparrisen och täck över med tunna skivor torkad skinka. Baka i ugnen i 8–10 min. Ta ut formen och bryt de spröda skinkskivorna över sparrisen och strö ev. över lite örter efter eget önskemål.
Tips
När du ska steka/grilla SALMA är det viktigt att den är rumstempererad innan den läggs i stekpannan/på grillen för att få en jämn uppvärmning.