Grov tartar på rimmad SALMA

Grov tartar på rimmad SALMA & färska räkor, ingefära, koriander och krispiga grönsaker

grovtartaradamalbin

Ingredienser för 6 port

  • Tartar
  • 500g SALMA
  • 1 liter saltlag 10%
  • 200g färska räkor med skal
  • Majonäs
  • 2 äggulor
  • 2 dl neutral olja
  • 1 msk dijon senap
  • 1 msk saft från citron
  • salt & peppar
  • Ingefärsdressing
  • 1 bit ingefära
  • 5 stänk tabasco
  • 1 msk socker
  • 5 lime (juicen)
  • skal från 2 lime
  • koriander
  • 100 g god olivolja
  • salt & peppar
  • Tapioka i soja
  • tapioka-pärlor (finns i asiatiska butiker), det går även att använda sagogryn soja
  • Riven tomat
  • 4 plommontomater
  • salt & peppar
  • olivolja
  • Krispiga grönsaker
  • 1 gurka
  • 30 korianderstjälkar
  • romansalladhuvud

Gör så här:

  1. Rimma SALMA-laxen i saltlagen i 20 minuter, lyft upp den. Skär i stora kuber. Skala räkorna.
  2. Vispa äggulor, senap, salt och citronjuice. Vispa försiktigt i oljan droppvis. Smaka upp med salt, peppar och eventuellt mer citron.
  3. Skala och riv ingefäran på rivjärn. Blanda med resten av ingredienserna i en bunke och mixa ihop med stavmixer.
  4. Koka tapiokapärlorna i vatten tills de mjuknat. Låt rinna av i sil och skölj i kallt vatten. Låt rinna av och lägg dem i en bunke, täck tapiokan med soja. Låt stå och dra i minst 4 timmar och låt sedan rinna av.
  5. Riv tomaterna grovt på rivjärn. Låt rinna av i sil, låt rinna av. Smaksätt med salt, peppar och lite olivolja.
  6. Skala och dela gurkan på längden. Skär bort kärnhuset och skär på snedden i lagom bitar. Ansa korianderstjälkarna och lägg i kallt vatten. Skär ner det krispiga från romansalladen i bitar och lägg i kallt vatten. Låt rinna av och lägg i skålar.