Grov tartar på rimmad SALMA
Grov tartar på rimmad SALMA & färska räkor, ingefära, koriander och krispiga grönsaker

Ingredienser för 6 port
- Tartar
- 500g SALMA
- 1 liter saltlag 10%
- 200g färska räkor med skal
- Majonäs
- 2 äggulor
- 2 dl neutral olja
- 1 msk dijon senap
- 1 msk saft från citron
- salt & peppar
- Ingefärsdressing
- 1 bit ingefära
- 5 stänk tabasco
- 1 msk socker
- 5 lime (juicen)
- skal från 2 lime
- koriander
- 100 g god olivolja
- salt & peppar
- Tapioka i soja
- tapioka-pärlor (finns i asiatiska butiker), det går även att använda sagogryn soja
- Riven tomat
- 4 plommontomater
- salt & peppar
- olivolja
- Krispiga grönsaker
- 1 gurka
- 30 korianderstjälkar
- romansalladhuvud
Gör så här:
- Rimma SALMA-laxen i saltlagen i 20 minuter, lyft upp den. Skär i stora kuber. Skala räkorna.
- Vispa äggulor, senap, salt och citronjuice. Vispa försiktigt i oljan droppvis. Smaka upp med salt, peppar och eventuellt mer citron.
- Skala och riv ingefäran på rivjärn. Blanda med resten av ingredienserna i en bunke och mixa ihop med stavmixer.
- Koka tapiokapärlorna i vatten tills de mjuknat. Låt rinna av i sil och skölj i kallt vatten. Låt rinna av och lägg dem i en bunke, täck tapiokan med soja. Låt stå och dra i minst 4 timmar och låt sedan rinna av.
- Riv tomaterna grovt på rivjärn. Låt rinna av i sil, låt rinna av. Smaksätt med salt, peppar och lite olivolja.
- Skala och dela gurkan på längden. Skär bort kärnhuset och skär på snedden i lagom bitar. Ansa korianderstjälkarna och lägg i kallt vatten. Skär ner det krispiga från romansalladen i bitar och lägg i kallt vatten. Låt rinna av och lägg i skålar.