Halstrad SALMA med supersnabba dippsåser

JessicaFrej_Foto Linda Eidenberg Adamo

”Lätt en av mina topp 10 rätter, superenkelt men ändå så vansinnigt gott. Det här är ett recept man bara måste testa. Och våg ha en rejält varm stekpanna så laxen får ordentlig yta men är helt rå inuti.”

// Jessica Frej

0380

Ingredienser för 4 port:

  • Riset
  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 dl vatten
  • ½ tsk salt
  • 3 dl basmatiris
  • Salmalaxen
  • Ca 600 g Salmalax
  • 1 msk strösocker
  • 2-3 krm salt
  • Rapsolja att steka i
  • Dippsås 1
  • 1 dl jordnötssmör med bitar
  • 1 dl kokande vatten
  • 1 msk ljus soja
  • 1 msk sriacha
  • 1 msk riven ingefära
  • Dippsås 2
  • ½ gurka
  • 1 röd chili
  • 1 schalottenlök
  • 1 dl risvinäger
  • 1 dl ljus soja

Gör så här:

Riset

  1. Koka upp alltsammans och sänk sedan värmen.
  2. Låt koka på lägsta värme ca 15 min tills riset är mjukt och absorberat all vätska.

Salmalaxen

  1. Skiva laxen i 2-3 cm tjocka skivor. Sockra och salta laxen. Hetta upp en stekpanna rejält.
  2. Stek laxen 5-10 sekunder på varje sida och lägg sen på en tallrik tills servering.

Dippsås 1

  1. Blanda ihop alla ingredienser. Servera.

Dippsås 2

  1. Hacka gurkan smått. Skiva chilin och löken.
  2. Lägg i en skål och häll på vinäger och soja.