Julgravad SALMA

Julgravad SALMA med sallad på äpple och stälkselleri

gravat

Ingredienser för 4 port

  • Gravad SALMA
  • 600 g SALMA
  • 2 msk salt
  • 2 1/2 msk socker
  • 1 msk rosépeppar
  • 1 msk grönpeppar
  • 1 msk senapsfrö
  • 2 dillkvistar
  • 4 cm stor pepparrotsbit
  • Äpple och sellerisallad
  • 2 st äpplen (Granny smith)
  • 4 st selleristjälkar
  • 1/2 dl gräddfil
  • Saften ur 1/2 citron
  • Nymalen peppar och salt

Gör så här:

Gravad SALMA

  1. Lägg laxen i ett djupt fat.
  2. Krossa kryddorna grovt och grovhacka dillen. Blanda allt ordentligt ihop med salt och peppar. Fördela sedan blandningen över och under laxen.
  3. Täck över laxen och placera något tungt ovanpå som press t.ex. ett mjölkpaket. Låt stå i 1 dygn.
  4. Torka av lite av marinaden och skär laxen i skivor. Strö över färskriven pepparrot vid servering.

Äpple och sellerisallad

  1. Skala äpplena och stjälksellerin och skär i tärningar.
  2. Blanda tärningarna med gräddfilen och smaka av med citron, nymalen svartpeppar och lite salt.