Maki
Sushi med SALMA

Ingredienser för 4 port
- 800 g färdigkokt sushiris
- 1/2 dl risvinäger
- 3 msk socker
- 1 tsk salt
- 1 pkt nori (gjort av sjögräs)
- 200 g SALMA
- stark chilisås
- 1 dl majonnäs
- 1 salladslök
- 1 avokado
- 1 gurka
- 1 mango
- 4 msk rostad sesam
- rullmatta
Gör så här:
- Börja med att koka risetenligt anvisningarna.Medan riset kokar skär du SALMA-laxen på längden i 2 cm tjocka skivor.Skär gurka och mango på längden i ca 1 cm tjocka skivor, samt avokado i tunna klyftor.
- Blanda risvinäger, salt och socker i en skål.Rör tills allt har lösts upp.Häll lite vätska över riset, lite i taget, och vänd försiktigt.Riset ska vara klibbigt men inte vått.
- Vi rekommenderar att du har en liten skål med kallt vatten till hands för den händelse riset klibbar fast i händerna eller kniven.Doppa då händer eller kniv i vattnet.
- Täck bambumattan med plastfolie.Lägg ett noriark på rullmattan och lägg på riset.Riset ska läggas i ett ca 7 mm tjockt lager på noriarket.Lämna 2 cm fritt utrymme i ena änden av noriarket.Här använder vi slutligen lite krossade riskorn för att klistra igen makirullen.
- Lägg SALMA-laxen, avokado, gurka och rostad sesam på riset.Rulla ihop noriarket till en fast rulle.Ta bort bambumattan.Se till att skarven sitter på undersidan och skär rullen i 8 bitar.
Tips
Servera makibitarna med sojasås, wasabi och ingefära.
Tips
Maki kan fyllas med det mesta, endast smaken och fantasin sätter gränser!