Nigiri

Sushi med SALMA

7 Nigiri_sushi_1

Ingredienser för 4 port

  • 250 g SALMA (till ca. 40 bitar)
  • 120 g tonfisk och 120 g stenbit (alternativ: marulk, torsk, kungsfisk, flundra, scampi)
  • 120–150 g kammusslor
  • 800 g färdigkokt sushiris
  • 1/2 dl risvinäger
  • 3 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • Tillbehör
  • wasabi
  • inlagd ingefära
  • kikkoman sojasås

Gör så här:

  1. Börja med att koka risetenligt anvisningarna.Medan riset kokar skär du fisken diagonalt i 5 mm tjocka skivor.Skivorna ska vara ca 2,5 cm breda och 5 cm långa.
  2. Blanda risvinäger, salt och socker i en skål.Rör tills allt har lösts upp.Häll lite vätska över riset, lite i taget, och vänd försiktigt.Riset ska vara klibbigt men inte vått.
  3. Bred ut lite wasabi med fingrarna på varje fiskskiva. Fukta händerna och lägg en fiskskiva i vänster hand. Ta lämplig mängd ris i höger hand och krama ihop den till en oval riskudde. Lägg riskudden på fisken. (*)Tryck försiktigt med vänster tumme mitt på riskudden. Tryck sedan på sidorna av sushin med högra handens tumme och pekfinger. Pressa med två fingrar på toppen av sushin för att klämma fast den. Vänd nigiri-sushin så att fiskskivan kommer uppåt och upprepa (se*).

Tips

Sushi kan ätas med fingrarna eller med pinnar.Doppa den i sojasåsen med fisksidan nedåt så att riset inte faller isär.