SALMA-sashimi

med sesamaioli & limesyrad gurka.

Recept av Jennie Walldén som driver restaurangen Namu och är känd från Sveriges Mästerkock 2013.

https://www.salmalax.se/content/uploads/sites/2/2016/02/bbbbbbb-144x144.png
vvvvvv

Ingredienser för 4 port

  • 300g Salmalax
  • 1/2 gurka
  • 1/2 lime
  • ev. 1 msk torkad algsallad
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 1 näve ärtskott
  • Asiatisk majonäs
  • 1 rumstempererat ägg, endast gulan
  • 3 dl neutral rapsolja
  • 2 tsk risvinäger
  • Sesamaioli
  • 1 dl av asiatisk majonnäs
  • 2 tsk japansk soja, typ kikkoman
  • 1/2 msk rostade vita sesamfrön
  • 1 liten vitlöksklyfta, riven
  • 1 tsk sesamolja

Gör så här:

  1. Börja med den asiatiska majonnäsen. Vispa äggula och tillsätt oljan droppvis under konstant vispning. När majonnäsen börjar binda sig och börjar bli krämig kan man hälla oljan i en smal, jämn stråle under konstant vispning. När all oljan är invispad och majonnäsen är fast och fluffig tillsätts risvinäger. Vispa samman väl. Ta 1 dl majonnäs och spara resten till någon annan god rätt.
  2. Blanda majonnäsen med soja, rostade sesamfrön, sesamolja samt riven vitlök. Smaka av med ev mer soja. Nu är sesamaiolin klar.
  3. Strimla gurkan med en potatisskalare och pressa limen över. Låt dra i någon minut.
  4. Skiva laxen i tunna skivor. Servera med sesamaioli, limemarinerad gurka, ärtskott samt strö svarta sesamfrön över