Sesamrullad SALMA med råkostsallad

Recept Anna Lenman, SALMA-Ambassadör & ägare av Kreativa Gastronom Byrån

https://www.salmalax.se/content/uploads/sites/2/2016/11/Anna-Lenman-144x144.jpg
ska%cc%88rmavbild-2016-11-15-kl-14-17-42

Ingredienser för 4 port:

  • 400 g Salmalax
  • Svarta & vita sesamfrön
  • Sojadressing:
  • 1 dl japansk soja
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 tsk risvinäger alt vitvinsvinäger
  • 1 tsk sesamolja
  • Färsk röd chili efter egen smak strimlad
  • 1 vitlöksklyfta skivad
  • 1 cm ingefära skalad och i bitar
  • Råkostsallad:
  • Strimlad vitkål och morötter
  • Blandade salladsblad/skott/groddar
  • 1 burk inlagd ingefära Sushi gari, strimlad
  • Torkade alger/sjögräschips
  • Färsk koriander
  • Sesamolja
  • Flingsalt
  • Kräm:
  • 1 dl majonnäs
  • Wasabi eller ”vanlig” svensk pepparrot

Gör så här:

  1. Häll ut sesamfrön på en tallrik och rulla filéerna i det. Skär laxen i skivor.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till sojadressingen.
  3. Blanda ihop alla ingredienser till råkostsalladen.
  4. Avsluta med att blanda majonnäs med wasabi eller vanlig pepparrot efter egen smak.

“Jag har arbetat med Salmalax sedan den lanserades i Sverige och sedan dess är jag “beroende”. Jag som kock vill alltid arbeta med bra råvaror med hög kvalitet, och det känns bra att veta att Salmalax har en bra djurhållning i sina odlingar och att det ställs höga krav på kvaliteten, hygienen och att det är en snabb hantering från fångst in i färdig förpackning. Att man kan äta Salmalax rå även när man är gravid, är fantastiskt, då man verkligen behöver de näringsämnena som laxen har. Det roliga är när man får människor, som inte gillar att äta rått i vanliga fall, att upptäcka det goda med Salmalaxen, och att det även är många barn som föredrar den!

Jag själv äter den helst rå som sashimi, snabbgravad eller sotad. Sashimi rätten jag skapat med råkostsalladen, fick jag idén till när jag ville göra en mer matig rätt med sashimi som man även kan servera som huvudrätt, helt enkelt en fyllig råkostsallad med smaker som känns igen i det asiatiska köket.” -Anna Lenman