Sotad SALMA Med "dansk remoulad"

Recept av Fredrik Eriksson

sotadsalma_fredrikeriksson

Ingredienser för 4 port

  • 1 bit SALMA
  • Remoulad
  • 2 knippmorötter
  • 1/4 blomkålshuvud
  • 1 dl syltlökar
  • 30 g smör
  • 2 vårlökar
  • 1 msk ättika
  • 2 msk socker
  • 1/2 äpple
  • 1 schalottenlök
  • 1 dl majonnäs
  • 1/2 dl gräddfil
  • 1 tsk flytande honung
  • salt & vitpeppar
  • Servering
  • 1 påse babyspenat
  • 2 msk citronolivolja
  • vitpeppar
  • flingsalt
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe gräslök, fint skuren

Gör så här:

Laxen

  1. Skär laxen i 4 cm tjocka bitar. Hetta upp en stekpanna med lite salt i. Halstra laxbitarna cirka en minut på varje sida. Den ska bli sotigt svart utanpå men ha en rå kärna. Låt den svalna. Skär den i halvcentimetertjocka skivor.

Renoulad

  1. Skala och plocka ner alla grönsaker utom vårlöken till fina buketter. Smält smöret i en kastrull och låt grönsak- erna svettas så att de blir glansiga. Dock inte för länge, de ska behålla spänsten. Värm ättikan i en kastrull och vispa ut sockret tills det smält. Slå ättikslagen över grönsakerna. Skiva salladslöken grovt och vänd ner den. Låt det svalna. Fintärna äpple och schalottenlöken och fräs det i smör och currry. Låt det svalna och vänd ihop det med majonnäs och gräddfil. Smaka av med salt vitpeppar och honung.

SERVERING

  1. Vänd spenaten i olivoljan, nymalen peppar och flingsalt. Fördela spenaten på ett fat och därefter de övriga grönsakerna och laxbitarna. Klicka currykrämen ovanpå. Toppa med fina vippor av dillen och strö gräslök över.