Ugnsbakad lax med appelsinglaze och rotgrönsaker

Lax i ugn är perfekt påskmat att servera när man skall samlas flera vid middagsbordet. Låt påskmiddagen (nästan) tillaga sig själv – skiva grönsakerna och marinera laxen med en ljuvlig appelsinglace, det enda som sedan återstår är att tilaga laxen i ugnen.

Ovnsbakt_salma_laks_appelsinglace_ påskemiddag

Detta behöver du till 4 portioner:

  • Ca. 600 g SALMA® lax (belly loin)
  • 1 msk rivet apelsinskal
  • 2 msk honung
  • 2 msk soja
  • Saft från 1 apelsin
  • Rotgrönsaker
  • 4 potatis
  • 1 palsternacka
  • 1 sötpotatis
  • 4 morrötter
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 chili
  • 100 g smör
  • Ca. 20 gram riven parmesan
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader (varmluft).
  2. Skala och dela rotgrönsakerna i skivor. Fördela de i en eldfast form. Smält smör och tillsätt pressad vitlök och finhackad chili. Häll sedan smöret över grönsakerna. Tillsätt lite salt och peppar. Stek grönsakerna i ugnen i ca. 40 minuter. När det återstår 5 minuter av stektiden, tillsätt parmesanen.
  3. Lägg SALMA® laxen i en elddfast form. Blanda apelsinskal, apelsinsaft, honung och soja. Fördela balndingen över laxen och stek sedan laxen i ugnen (under grönsakerna) i ca. 20 min. Steker du laxen i portionsstycken tar det ca. 10-12 minuter beroende på styckets tjocklek.
  4. Servera med sallad och färsk timjan.