Sirapglaserad SALMA med avokadoröra

Sött och salt är en vinnande kombination. Prova grillad lax med lönnsirap  och avokadoröra.

 

07_Salma-Tine_loennesirupglasert-salma-700x467

Ingredienser för 4 port

  • Lönsirapglaserad SALMA
  • Ca 600 g hel SALMA
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk peppar
  • 1,5 dl lönnsirap
  • 0,5 dl Kikoman sojasås
  • 2 msk färsk ingefära
  • 2 tsk maizena
  • Avocadoröra
  • 4 st mogna avokado
  • ½ citron eller 1 st lime
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1/4 tsk nymald svartpeppar
  • 1/4 tsk chilipasta eller ½ färsk chili
  • 1 dl Arla gräddfil
  • 4 msk hackad färsk koriander

Gör så här:

Lönsirapglaserad SALMA

  1. Krydda laxen med salt och peppar.
  2. Skala och riv ingefära.
  3. Dela fisken i portionsbitar på ca 150 gram.
  4. Blanda lönnsirap, sojasås, färsk ingefära och maizena.
  5. Pensla alla sidor på portionsbitarna med sirapsblandingen.
  6. Grilla laxen på indirekt värme. För ett perfekt grillresultat bör SALMA-laxen inte genomstekas, behåll kärnan rosa. Värmen kommer att fortsätta tränga igenom laxen efter att du tagit av den från grillen.
  7. Låt fisken vila i ca 2 minutter innan servering.
  8. Häll på mer av lönnsirapblandningen innan servering.

Avocadoröra

  1. Dela avokadon och skrapa ut fruktköttet i en skål. Kläm ut saften från citronen/limen över avokadoköttet. Tillsätt resten av ingredienserna och mosa med en gaffel så du får en grov guacamole. Smaka av med salt, peppar och chili.

Tips

Om du inte ska servera avokadoröran på en gång? Lägg i avokadokärnan i skålen och täck med platsfolie, så undviker du att avokadoröran blir brun.