Ugnsbakad lax med safransrisotto, apelsin och krispig fänkål

Ugnsbakad lax är ett bra alternativ för en god och näringsrik middag. Medan laxen steker sig i ugnen, kan man laga en krämig risotto med saffran. Saffran ger risotton en härlig gul färg som gör den utmärkt att servera till påskmiddagen.

Ovnsbakt_laks_safranrisotto_påskemiddag

Detta behöver du till 4 portioner:

  • Ca. 600 g SALMA® lax (belly loin)
  • 20 g smör
  • 2 msk rivet apelsinskal
  • Salt och peppar
  • 1 fänkål
  • Saffranrisotto
  • 4 dl risottoris
  • 3 msk olivolja
  • 2 stk. charlottenlök
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 0.25 g saffran
  • Saft från 2 apelsiner
  • 50 g riven parmesan
  • 20 g smör

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg SALMA® laxen i eldfast form och fördela över smör och rivet apelsinskal. Krydda sedan laxen med salt och peppar. Stek i ugnen i ca. 25 minuter.
  2. Skär fänkålen i tunna skivor med en mandolin eller osthyvel. Lägg skivorna i en skål med vatten och placera den i kylen. Då blir fänkålen krispig och fin.
  3. Tillsätt olja i en gryta eller stekpanna med hög kant. Finhacka löken och stek den mjuk i oljan. Häll i risotton och låt den bli blank i oljan, tillsätt mer olja om det behövs. Värm buljongen i en kastrull bredvid och häll i saffran. Tillsätt buljongen, lite i taget och låt allt kokka under konstant omröring.
  4. När risotton är färdig, tillsätt apelsinsaft, parmesan och smör. Blanda allt samman och smaka av med salt och peppar. Servera risotton med ugnsbakad SALMA® och krispig fänkål.

Tips

Toppa rätten med färsk kjörvel och hackade pistagenötter.